logo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Benfordov zakon kot uporabno orodje za odkrivanje prevar v računovodskih izkazih

Avtor: Mateja Gorenc

15,75  z DDV

V gradivu so prikazane tehnike preiskovanja prevar, podrobneje pa je predstavljen Benfordov zakon in njegova uporabnost. 

Visokošolski učbenik, E-gradivo, 2017, strani 96

 

15,75  z DDV

Podroben opis

Tehnik za odkrivanje prevar v računovodskih izkazih je mnogo. Benfordov zakon je izredno učinkovit pripomoček, saj lahko z njegovo uporabo odkrivamo prevare, ki se nanašajo na izmišljene, prirejene ali zaokrožene številke pri računovodskih izkazih.

Iz vsebine:

  1. PREVARE V RAČUNOVODSKIH IZKAZIH
  2. TEHNIKE ODKRIVANJA RAČUNOVODSKIH PREVAR
  3. PBENFORDOV ZAKON
  4. NAVODILA ZA UPORABO BENFORDOVEGA ZAKONA
  5. ANALIZIRANJE ZBRANIH PODATKOV PODJETJA CIMOS, D. D., S POMOČJO
    BENFORDOVEGA ZAKONA

 

IZ UVODNEGA DELA SKRIPTE: “V zadnjih letih se je po svetu in po Sloveniji zgodilo ogromno prevar. Podjetja so pomanjkanje pravil in predpisov, povezanih s preprečevanjem in obravnavo računovodskih prevar, izkoristila v svojo korist. Kmalu po velikih svetovnih škandalih so se pojavili novi zakoni, predpisi, pravila in modeli prakse za preprečevanje in zaznavanje prevar. Posledica prevare je večinoma računovodski škandal, ki torej lahko sledi iz namerne nepravilne predstavitve, oziroma prepoznavanje postavk ali nepravilne uporabe sredstev podjetja. Gre torej za namensko uporabo kreativnih metod, ki tako ali drugače vplivajo na izkaz poslovnega izida, bodisi s precenjenimi prihodki, podcenjenimi stroški, precenjenimi sredstvi ali drugo.”

Scroll to Top